Doelmatigheidsonderzoek: voorstel door 1e ronde!

Samen met prof. Jaap Oosterlaan, prof. Erik Scherder en drs. Marsh Königs is een voorstel uitgewerkt voor een doelmatigheidsonderzoek van langdurige en intensieve neurorevalidatie bij jongeren tot circa 35 jaar. Hierbij wordt de bestaande revalidatie vergeleken met zeer intensieve revalidatie die al in het ziekenhuis begint en zich uitstrekt tot lang na de opname in een revalidatiecentrum.

Bij het onderzoek hebben we een project- en adviesteam met daarin 18 wetenschappers, de patiëntenorganisatie. CARF, het Shepherd Center en ONVZ. Medewerking is toegezegd door VUmc, AMC, Reade, Trappenberg en Heliomare. In feite wordt de methode van o.a. het Shepherd Center getoetst ten opzichte van de gangbare therapie intensiteit in Nederland. Het is veelzeggend dat alle wetenschappers meteen hun medewerking verleenden en zonder uitzondering zelf al van mening zijn dat intensieve therapie een kritische succesfactor is bij herstel na hersenletsel.

Het onderzoek is begroot op circa € 400.000,-, waarbij het Daan Theeuwes Fonds zich gecommitteerd heeft voor € 40.000,-. Voor de rest is een subsidie aanvraag ingediend bij ZonMw. In december 2015 hebben we van ZonMw gehoord dat het voorstel positief beoordeeld is en naar de volgende ronde gaat.

UPDATE

Helaas hebben we moeten besluiten om de aanvraag in maart 2016 niet in te dienen, maar te wachten op de volgende ronde bij ZonMw. De reden is dat op het allerlaatste moment er door een tweetal leden van de projectgroep enkele operationele bezwaren v.w.b. de uitvoering werden gesignaleerd.

Dit betreuren, maar respecteren we. Het project- en adviesteam zijn echter vastbesloten het onderzoek uit te gaan voeren.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.