Er wordt – ook in de zorg – helaas maar al te vaak ervan uitgegaan dat niet aangeboren hersenletsel onherstelbaar is en de revalidatie daarom primair gericht moet zijn op het leren omgaan met de beperkingen die zijn ontstaan.
Jongeren en jongvolwassenen beschikken echter over veel flexibiliteit in de hersenen. Zelfs als een substantieel deel van de circa 85 miljard hersencellen die de mens heeft, is beschadigd. Ervaring en onderzoek toont aan dat goede cellen functies van verloren cellen kunnen overnemen en dat nieuwe hersenpaden kunnen worden gevonden. Zo kan veel schade – op termijn – worden beperkt en soms zelfs worden verholpen.
Het kan anders
Dit alles vraagt om een andere aanpak dan waarin momenteel in veel landen, waaronder Nederland, wordt voorzien. Het vraagt om een zeer intensieve therapie met hoogfrequente herhaling en training. Elke dag zullen (oude en nieuwe) vaardigheden opnieuw moeten worden aangeleerd zodat er een nieuw automatisme ontstaat. Daarbij spelen foutloos leren en veel motivatie een uiterst belangrijke rol. Zeer betrokken specialisten, therapeuten en zorgverleners zijn een kritische succesfactor. Motivatie en training van jongeren die zich gaandeweg steeds bewuster worden van hun beperking vraagt een bijzondere aanpak die op veel punten wezenlijk anders is dan de reguliere zorg voor ouderen met NAH.
Internationaal is er een aantal klinieken dat zich heeft gespecialiseerd op de behandeling en revalidatie van jongeren met NAH. Zij behalen aantoonbaar unieke resultaten. Met vroegtijdige, langdurige en intensieve therapievormen kan lang veel vooruitgang worden geboekt.
Het Daan Theeuwes Fonds wil dat jongeren en jongvolwassenen met traumatisch hersenletsel een duurzaam optimale kans krijgen om in Nederland, samen met hun directe omgeving, weer een toekomst op te kunnen bouwen. Met maximaal herstel van functies, goede zorg en begeleiding, effectieve motivatie en aandacht voor hun belangen.
De doelen van het Daan Theeuwes Fonds bestaan dan ook uit een aantal onderdelen: