Het Erik Scherder Huis voor een 'tweede toekomst'

Als je als jong volwassene ernstig hersenletsel krijgt, begint het herstel in ziekenhuis en revalidatiecentrum. Vaak duurt dit traject langer dan een jaar en ligt de focus primair op overleven en maximaal mogelijk herstel van functies. Als het moment komt dat je naar huis gaat, wordt de jongere als het ware gedumpt in een nieuwe realiteit. Het besef komt dat de 'oude' toekomst is verdwenen. Studie, toekomstplannen, werk, zelfstandigheid... alles is anders geworden en veel is vaak verdwenen.
Met het dagprogramma in de Erik Scherder Huizen willen we dat de jongeren een nieuwe toekomst ontdekken, omarmen, ontwikkelen en realiseren.

Dat realiseren van een nieuwe toekomst met maatschappelijke relevantie is precies wat we willen realiseren in het Erik Scherder Huis. Het intensieve dagprogramma omvat o.a. studie- en job coaching, motivatie, het (her)ontwikkelen van executieve functies zoals plannen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Maar ook sport, ontspannen, beter spreken, bewegen, lotgenoten contact, stages en nog veel meer.

Eerst wordt gekeken of de oude studie of het oude werk weer hervat kan worden. Als dat kan, dan volgt begeleiding en coaching. Maar als dat net niet meer kan, dan zal een nieuw pad gekozen moeten worden. Maar welk pad? Waar gaan affiniteit en mogelijkheden hand-in-hand? Met intensieve begeleiding en motivatie proberen we de persoonlijke doelen te realiseren.

Het Erik Scherder Huis is geen woonvorm. Het is een programma van 1 jaar, waarbij 5 dagen per week - van 9 tot 5 - individueel en in groepsverband wordt gewerkt aan het realiseren van de (haalbare) doelen. De cliƫnten wonen thuis en komen elke dag naar het Huis of naar een leer/werklocatie. Er zijn voorwaarden om deel te nemen aan het programma, waarbij eigenlijk de voornaamste de motivatie en de primaire zelfredzaamheid zijn. In principe is het programma bedoeld voor jongeren van 18 tot 35.

Het programma wordt bekostigd vanuit de Wlz, Wmo en pgb, aangevuld met bijdragen van donateurs en sponsoren. Zij zorgen ervoor dat het programma uitdagender en meer verrijkt kan worden. Zoals met extra sportevenementen, excursies, speciale leerprojecten, vervoer en eventueel speciale, individuele assistentie.

Het eerste Huis komt in Amsterdam

Het eerste Erik Scherder Huis opent in juni/juli 2023 in Amsterdam. Later volgen hopelijk meer locaties. Op de website van het Erik Scherder Huis (www.erikscherderhuis.nl) wordt vanaf ultimo november de planning en de inschrijfmogelijkheden gecommuniceerd. Via het contactformulier kunt u nu al uw interesse aangeven.

Het Erik Scherder Huis is een initiatief van het Daan Theeuwes Fonds en prof. dr. Erik Scherder. Het Erik Scherder Huis is een aparte stichting met Wtza en ANBI-erkenning. De fondsen die voor het Erik Scherder Huis staan gereserveerd in het Daan Theeuwes Fonds zijn bij oprichting aan deze nieuwe stichting overgedragen. 

Het Erik Scherder Huis in EenVandaag.

Founding Partners

 Een aantal sponsoren zijn de Founding Partners van het Erik Scherder Huis. Zij maken de start mogelijk, zodat de locatie kan worden ingericht, apparatuur kan worden aangeschaft en de belangrijkste medewerkers aangenomen kunnen worden. Zonder hen was dit initiatief niet van de grond gekomen.

Founding Partners zijn de Stichting Bike4Brains, Mr. David Orobio de Castro, Van Mierlo Bouw en Ontwikkeling, Lions Club Gooise Meren, PD Group, mevrouw C.M. Hart Nibbrig, mevrouw mr. Monique Laenen (notaris), Tennisvereniging Wolfsbosch, Design Djunky en de eerstejaars communicatiestudenten 2021/2022 van de Hogeschool Utrecht.

Als ook u wilt sponsoren, dan verwijzen wij u graag naar deze pagina. Wilt u als vrijwilliger een bijdrage geven aan de begeleiding van de cliƫnten van het Erik Scherder Huis, dan kunt u een mail sturen aan info@erikscherderhuis.nl.